הכלל: מתוקף יחסי התלות האינהרנטיים בין בעל המרות לבין עובדיו ובשל פערי הכוחות בין הממונה לבין העובדים הנתונים למרותו, קמה חזקה סטטוטורית כי התקיים יסוד הניצול בהתקיים מצב אובייקטיבי של יחסי מרות .
יודגש: יחסי מרות יכולים לחול לאו דווקא בין עובדת לממונה הישיר שלה. בית הדין, קבע כי יחסי מרות עלולים לחול גם בין עובדת לבין מי שיש לו סמכות והשפעה במקום העבודה.
מהי ההגדרה של "ניצול יחסי מרות"?
שימו לב, כי יש צורך להוכיח שני אלמנטים: האחד, קיומם של יחסי מרות, והשני קיומו של ניצול יחסי המרות.
"הניצול" אינו צריך להתבטא בצורה הישירה שלו, כלומר בית הדין מצא שבוצעה הטרדה מינית, לא רק במקרים בהם הבוס אמר לעובדת: "אם לא תשכבי איתי אפטר אותך", אלא בית הדין קבע שמדובר במעשה הטרדה מינית גם במקרים בהם לממונה קיימת השפעה עקיפה ו/או ישירה על עתידה של העובדת במקום העבודה.
ראו למשל בפסק דין 274/06 (ניתן ביום 26.3.08):
53". ככלל, הגישה הנוהגת בבחינת השאלה האם ממונה "ניצל את מרותו" צריכה להיעשות בשים לב למכלול נסיבות העניין וההקשר בו המעשים התבצעו.
על כן, "ככל שפערי הכוח והפרשי הגילאים בין הממונה לכפוף לו גדולים יותר; ככל שלממונה יכולת השפעה ניכרת יותר על מעמדו או עתידו של העובד; וככל שהיוזמה לביצוע המעשים המיניים נתונה בידיו של הממונה; כך עשויה להתבקש המסקנה כי המעשים המיניים היו בגדר ניצול יחסי המרות; כל זאת, מבלי למצות את השיקולים השונים הרלוונטיים לעניין אשר ייבחנו בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה."
54. השופטת (כתוארה אז) דורית בייניש קבעה ביחס למבחן "ניצול יחסי המרות" כך:
"אשר למבחן הסובייקטיבי – כיצד נתפס המטריד בעיני המוטרד – מבחן זה רלוונטי להיבט הניצול של 'יחסי המרות', שכן יסוד הניצול של יחסי המרות ניזון מכך שהמוטרד יירתע מלהביע אי הסכמה כלפי מי שהוא תלוי בו עקב יחסי המרות. בדרך כלל במסגרת יחסי עבודה, כאשר הוכח יסוד המרות של אדם שהוא בעל סמכות ישירה או עקיפה כלפי עובד או עובדת, אין ההתרשמות הסובייקטיבית של אותו נפגע או נפגעת טעונה הוכחה בנפרד. משהוכחו יחסי המרות במסגרת העבודה, הנובעים מיכולתו של 'ממונה' כאמור להשפיע במישרין או בעקיפין על גורלו של הנפגע, נלמדת מכך המסקנה כי אותו נפגע או נפגעת מודעים למעמדו של בעל הסמכות במקום עבודתם, ולפיכך מתקיים יסוד הניצול ."
הפרכת חזקת הניצול
הפרכת חזקת הניצול משמעה הפרכת נסיבות ועובדות המגבשות עוולה של הטרדה מינית לפי חוק הטרדה מינית והפרכת "סממנים של ניצול יחסי המרות".
כיצד ניתן להפריך את חזקת הניצול?
- לדווח לממונה על קיומה של מערכת היחסים בין הצדדים. אולם, יש לשים לב, כי לא בכל מקרה, הממונה ייצא ידי חובתו רק כי דיווח על מערכת היחסים. כך למשל, במצב בו הדיווח היה פורמאלי בלבד, ואין בו כדי לשנות מהותית מיחסי המרות, הישירים או העקיפים בין הממונה לבין העובד.
- על בעל המרות להפריך "סממנים של ניצול יחסי המרות" ובהם: פערי כוחות בעת תחילת הקשר 'הרומנטי' בין הצדדים; הזיקה בין קיום המגע המיני למקום העבודה; הסתרת הקשר או הצהרה עליו בגלוי; בחינת קיומם של פערי הכוחות הנמשכים גם לאחר הדיווח על הקשר; בחינת קיומן של מרות, או השפעה, במישרין או בעקיפין, גם לאחר הדיווח וכל כיוצ"ב.